Achteraf is alles makkelijker moeilijker mak/moei lijker Leuker!

Zo geldt dat ook voor verkiezingen, alleszins toch om erover te praten. Ik had mezelf voorgenomen om er hier niet over te berichten omdat anderen dat al genoeg deden en ik mijn tijd beter aan andere zaken kon spenderen zoals leren enzo, waarop bovenstaande quote eigenlijk ook van toepassing is.

Toch zal ik hier eventjes een korte analyse geven van wat ik de voorbije week heb zien gebeuren. Naarmate de kiesstrijd naar zijn hoogtepunt kwam viel het mij op dat de blogs erover ferventer en ook meer partijgericht werden. Terwijl de ene de SP.a verdedigde waren er langs de andere kant ook liefhebbers van De Vld en Groen! maar was het precies “not done” om ook maar iets goeds over de CD&V te schrijven, ok hun campagne was nogal bits en soms op de man gespeeld ,maar als je hun puntjes erop naleest kom je toch wel uit bij enkele goede dingen vind ik. Net zoals je bij de Vld en SP.a zowel als bij Groen en vergeef mij dat ik het zeg , zelfs bij Lijst De Decker , goede puntjes kan vinden. De kritiek uit blogland op de CD&V was dus volgens mij gedeeltelijk onterecht. Wat anderen -zij het met enige spot- dan toch hebben ingezien.
Ik ga nu niet zeggen dat ze het op bepaalde momenten niet verdiend hadden maar teveel is teveel. Wat mij ook opviel in bloggend was dat het zeer stil bleef rond het Vlaams Belang, geen Tanguy vijs die vervelend kwam doen, geen extreemrechtse posts. Alles is op dat vlak vlekkeloos verlopen.
Bij al deze dingen wil ik toch ook eventjes de mooie reeks van sponzen ridder vermelden die ons allen weer wat bijleerde over de geschiedenis van de politiek en ons vaderland zowaar raakte de discussie zelfs tot bij Marx en kwam er een bijbelcitaat in voor , waar kom je dat nog tegen dezer dagen op het grote boze internet?

Nu is natuurlijk de grote vraag hoe het verder moet. De liberalen zijn de grootste politieke familie van ons land, met 1 zetel voorsprong op de Christendemocraten. Maar gaan deze wel tesamen in zee willen gaan na de bitse debatten van de afgelopen weken? En valt er wel te onderhandelen met een Bart Somers die de ene dag zus zegt en de andere dag zo doet. Koen Meulenaere heeft er in de knack al een prijs naar vernoemd, de grote prijs Bart Somers, George Leekens staat momenteel in pole positie om hem te winnen. Om maar te zeggen dat het wantrouwen aan beide kanten groot is. En dan nog , moesten ze samen een coalitie vormen , dan is er geen 2 derde meerderheid en kan men geen staatshervorming doorvoeren. Terwijl dit laatste toch wel een must is voor de CD&V, het spijtige daaraan is natuurlijk dat hun waalse broeders van de CDH daar dan weer helemaal niets van willen weten.
De socialisten dan maar? Ervan uitgaand dat de Christendemocraten aan zet zijn kunnen ze overwegen om met de socialisten in zee te gaan, maar dan moeten ze er een kleiner partijtje bijhalen. Wat dan wederom geen staatshervorming kan opleveren. Hoewel ik persoonlijk het wel eens zou willen zien , zo een regering met socialisten, christendemocraten en dan wie weet , lijst Dedecker, want de CD&V en groen dat zie ik nog niet direct goedkomen. Hoewel ze natuurlijk Dedecker wel uit de NVA hebben gegooid.

Het zal dus wel een tripartie moeten worden zeggen vele analysten. Doch , dan zullen het nog zware en moeilijke onderhandelingen worden en zullen er volgens mij maanden aan een stuk in het parlement en de kamer enkel “lopende zaken” worden behandeld wat helemaal niet bevorderlijk is voor het land.

Het knelpunt in Vlaanderen is natuurlijk het Vlaams belang , dat 20 procent van de kiezers inpikt en zo ervoor zorgt dat er bijna niets anders mogelijk is dan een samenwerking van de drie partijen. Gelukkig worden zij nog altijd terecht uit de onderhandelingen geweerd.

Nee, volgens mij zou het het beste zijn moest er met 2 grote partijen en 1 kleintje geregeerd worden en dan maar hopen op de steun van de andere partijen in het parlement als de staatshervorming doorgevoerd moet worden.
Maar dat is ijdele hoop en voer voor een andere post.
Net zoals het splitsen van Brussel Halle Vilvoorde.

Bij Nader inzien blijkt bovenstaande dus toch niet alles makkelijker, maar juist moeilijker of niet?


“Verkiezingen zijn een beetje als liefde, zelden logisch. De frustratie als het meisje waarvoor je zo je best doet, toch voor een andere kiest. Het heerlijke gevoel van begrepen te worden als het wederzijds is.” -sponzen ridder-

~ door hoofdtelefoon op juni 11, 2007.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: